Hladina cukru v krvi – tichý, ale nebezpečný problém
03.05. 2019Normální hladina cukru je pro lidské tělo velice důležitá. Mnoho lidí však ani netuší, že jí má zvýšenou. Příznaky jsou totiž tiché a hlavně bezbolestné. Co přesně dělat, abychom svou hladinu udrželi stabilní?
Řešení nemusí být radikální
Nejčastější důvody, jež ovlivňují hladinu cukru v krvi, jsou zapříčiněny námi samotnými. Patří mezi ně totiž špatná a nevyvážená strava, nevhodný životní styl či nedostatek pohybu. A pokud si za něco může člověk víceméně sám, může to většinou i sám vyřešit. Ne jinak je tomu i v tomto případě. Pokud lékař zjistí, že máte zvýšenou hladinu cukru v krvi (ta by se měla pohybovat mezi 4 až 7 nmol na litr krve), jako první vám doporučí změnit jídelníček a životosprávu.
Co a jak jíst
Nejdříve byste se měli zaměřit na své stravování. Odborníci totiž tvrdí, že až 30 % případů lze řešit pomocí diety. Důležité je snížit množství cukrů, tuků a smažených či kořeněných jídel. V upraveném jídelníčku by mělo být dostatek vlákniny a omega-3 nenasycených mastných kyselin, jež naleznete například v rybách. Úprava stravování však není pouze v tom, co jíte, ale také jak jíte. Zapomeňte tedy na přejídání, ale naopak jezte pravidelně a v malých dávkách.
Sladkosti jsou zlo!
Jako první byste ze svého jídelníčku měli vyřadit sladkosti ve formě přeslazených čokolád, bonbónů či pečiva. Nejenže obsahují velké množství cukrů, ale také vám nedodají potřebnou energii. Pokud jste ale zvyklí, že si vždy po jídle dáte jeden či více čtverečků čokolády, je velice těžké se závislosti na sladkostech zbavit. Pomoc by vám v tom mohla rostlina pocházející z Indie – Gurmar neboli Gymnema sylvestre, která omezuje chuť na sladké.
Gurmar = zabiják cukru
Nejen kvůli svým účinkům, ale i kvůli svému názvu, se Gurmaru přezdívá zabiják cukru. A svému přízvisku plně dostává. Součástí rostliny Gymnema sylvestre, jsou totiž kyseliny gymnemové, které jsou skvělým pomocníkem v boji s kolísající hladinou cukru. A to z toho důvodu že:
- udržují hladinu glukózy v krvi,
- snižují chuť na sladké,
- přispívají k redukci nadváhy.
Využívat by se z Gurmaru měly především listy, v nichž se kyseliny gymnemové objevují nejhojněji. K čerstvým listům se však ne každý může dostat, a to z toho důvodů, že rostlina roste převážně v Asii či Africe. Řešení však představují čaje ze sušených listů rostliny či doplňky stravy, v nichž je extrakt z rostliny Gymnema sylvestre obsažen.
Přečtěte si více

Jak správně pečovat o SUCHOU A CITLIVOU PLEŤ
Suchá a citlivá pleť se sklony k akné a atopickému ekzému dokáže pořádně znepříjemnit život. Je zarudlá, popraskaná a tvoří se na ní šupinky nebo nevzhledné pupínky. Proto je nutné dodat pleti správnou péči, díky které zmírníte její nepříjemné projevy. Nevíte, jak na to? Nezoufejme, my vám poradíme.
Celý článek
Strašák jménem CHOLESTEROL
Informace o cholesterolu se na nás valí ze všech stran a my se někdy můžeme ztrácet v nepřeberném množství faktů, doporučení a možných příznaků. Z tohoto důvodu si můžeme myslet, že když se řekne cholesterol, hned je něco špatně. Není tomu ale tak. Přibližme si, co to vlastně cholesterol je a proč byste jej měli mít pod kontrolou.
Celý článek
HYALURON vs. RETINOL – To je to, oč tu běží
Zdravá, čistá a hlavně mladě vypadající pleť je snem každé ženy. Každá žena ale také ví, že aby byla její pleť stále krásná, je potřeba se o svou pleť starat. Již od 25. roku života se mohou na pleti objevovat první známky stárnutí, a tak většina žen sahá po kyselině hyaluronové či retinolu. Mají se vůbec kombinovat? Nebo je lepší je používat zvlášť?
Celý článek
Co jste (ne)věděli O KOLAGENU – proč je důležitý a jaký vybrat?
V poslední době nabírají kolagenové drinky na popularitě. Není se totiž čemu divit. Kolagen je skvělým pomocníkem pro naši pleť, vlasy, klouby a mnoho dalšího. Jak se ale v záplavě kolagenů vyznat a jak vybrat ten nejlepší? Nezoufejte, my vám poradíme.
Celý článek