Hlíva ústřičná vládne světu
03.12. 2018Popularita hlívy ústřičné v současnosti láme světové rekordy. Na chuť jí přichází nejen gurmáni v kuchyni, ale pro své příznivé vlastnosti je hojně využívána také v medicíně.
Kde se vzala, tu se vzala…
Tato dřevokazná houba parazitující převážně na listnatých dřevinách patří mezi houby hlívovité. Svůj druhový název získala podle barvy svého klobouku, který se nápadně podobá odstínu ústřic. Chuť hlívy je spíše nasládlá, s typickou nahořklou vůní.
Pro spokojenější život
Již ve starých herbářích a spisech ze 4. - 5. století př.n.l., zejména v Asii, je mnoho důkazů o tom, že lidové léčitelství využívalo jejích cenných účinků. Předností této houby jsou její vynikající chuťové a energetické složky, které využívali lidé po mnoho staletí.
Hlíva ústřičná obsahuje aminokyseliny, vitaminy skupiny B, minerální látky a stopové prvky (železo, hořčík, zinek, selen, chrom, jod). Dále je velmi bohatým zdrojem účinných přírodních látek - beta-glukanů. Obsahuje obě hlavní formy beta-glukanů, a to jak beta-1/3,1/4-D glukan, tak beta-1/3, 1/6-D glukan.
Hlíva ústřičná vládne kuchyni hospodyněk
Hlíva ústřičná je lahodná houba, a proto se velmi často používá právě v kuchyni. Její nespornou výhodou je široké spektrum použití. Využívá se jak v čerstvé formě, tak v sušeném stavu. Sušená hlíva ústřičná je v kulinářských receptech doporučována pro přípravu polévek či pečeného masa. Hodí se skvěle rovněž do nádivek, příloh a chutných netradičních salátů.
Očima odborníka
Odborníci se shodují na jasném faktu, když si nepříznivé počasí vybírá svou daň, je vhodné zařadit hlívu do svého jídelníčku. Hlíva ústřičná je totiž obrovským zdrojem beta-glukanů, minerálních a stopových prvků, např. selenu, který posiluje obranyschopnost.
Doporučujeme
Přečtěte si více

Jak správně pečovat o SUCHOU A CITLIVOU PLEŤ
Suchá a citlivá pleť se sklony k akné a atopickému ekzému dokáže pořádně znepříjemnit život. Je zarudlá, popraskaná a tvoří se na ní šupinky nebo nevzhledné pupínky. Proto je nutné dodat pleti správnou péči, díky které zmírníte její nepříjemné projevy. Nevíte, jak na to? Nezoufejme, my vám poradíme.
Celý článek
Strašák jménem CHOLESTEROL
Informace o cholesterolu se na nás valí ze všech stran a my se někdy můžeme ztrácet v nepřeberném množství faktů, doporučení a možných příznaků. Z tohoto důvodu si můžeme myslet, že když se řekne cholesterol, hned je něco špatně. Není tomu ale tak. Přibližme si, co to vlastně cholesterol je a proč byste jej měli mít pod kontrolou.
Celý článek
HYALURON vs. RETINOL – To je to, oč tu běží
Zdravá, čistá a hlavně mladě vypadající pleť je snem každé ženy. Každá žena ale také ví, že aby byla její pleť stále krásná, je potřeba se o svou pleť starat. Již od 25. roku života se mohou na pleti objevovat první známky stárnutí, a tak většina žen sahá po kyselině hyaluronové či retinolu. Mají se vůbec kombinovat? Nebo je lepší je používat zvlášť?
Celý článek
Co jste (ne)věděli O KOLAGENU – proč je důležitý a jaký vybrat?
V poslední době nabírají kolagenové drinky na popularitě. Není se totiž čemu divit. Kolagen je skvělým pomocníkem pro naši pleť, vlasy, klouby a mnoho dalšího. Jak se ale v záplavě kolagenů vyznat a jak vybrat ten nejlepší? Nezoufejte, my vám poradíme.
Celý článek