Hlíva ústřičná vládne světu
Popularita hlívy ústřičné v současnosti láme světové rekordy. Na chuť jí přichází nejen gurmáni v kuchyni, ale pro své příznivé vlastnosti je hojně využívána také v medicíně.
Kde se vzala, tu se vzala…
Tato dřevokazná houba parazitující převážně na listnatých dřevinách patří mezi houby hlívovité. Svůj druhový název získala podle barvy svého klobouku, který se nápadně podobá odstínu ústřic. Chuť hlívy je spíše nasládlá, s typickou nahořklou vůní.
Pro spokojenější život
Již ve starých herbářích a spisech ze 4. - 5. století př.n.l., zejména v Asii, je mnoho důkazů o tom, že lidové léčitelství využívalo jejích cenných účinků. Předností této houby jsou její vynikající chuťové a energetické složky, které využívali lidé po mnoho staletí.
Hlíva ústřičná obsahuje aminokyseliny, vitaminy skupiny B, minerální látky a stopové prvky (železo, hořčík, zinek, selen, chrom, jod). Dále je velmi bohatým zdrojem účinných přírodních látek - beta-glukanů. Obsahuje obě hlavní formy beta-glukanů, a to jak beta-1/3,1/4-D glukan, tak beta-1/3, 1/6-D glukan.
Hlíva ústřičná vládne kuchyni hospodyněk
Hlíva ústřičná je lahodná houba, a proto se velmi často používá právě v kuchyni. Její nespornou výhodou je široké spektrum použití. Využívá se jak v čerstvé formě, tak v sušeném stavu. Sušená hlíva ústřičná je v kulinářských receptech doporučována pro přípravu polévek či pečeného masa. Hodí se skvěle rovněž do nádivek, příloh a chutných netradičních salátů.
Očima odborníka
Odborníci se shodují na jasném faktu, když si nepříznivé počasí vybírá svou daň, je vhodné zařadit hlívu do svého jídelníčku. Hlíva ústřičná je totiž obrovským zdrojem beta-glukanů, minerálních a stopových prvků, např. selenu, který posiluje obranyschopnost.