Novinka - Menopauza? Žádná pauza

Menopauza? Žádná pauza

Menopauza je rozhodně náročným obdobím v životě ženy. Důsledky úbytku pohlavních hormonů mohou nejen snižovat kvalitu života, ale navíc také přispívat k rozvoji mnohých zdravotních komplikací. Řešením však nemusejí být jen hormonální léky, mírnit projevy a důsledky menopauzy lze i přírodní nehormonální cestou.

Přechod i se svými důsledky nastává, když se ženě v určitém období života, nejčastěji kolem padesátého roku, přestane v těle tvořit hormon estrogen. V důsledku toho ustává menstruační cyklus. Když se menstruace nedostaví šest měsíců, dá se mluvit o dokončené menopauze.

Ovšem asi pět až deset let předtím, než má žena svou poslední menstruaci, již může mít menstruační nepravidelnosti, návaly horka a podrážděnosti a nespavosti. Podobnou chemickou strukturu jako lidský estrogen mají fytoestrogeny, látky rostlinného původu. Tyto rostlinné estrogeny jsou méně účinné a užitek přinášejí pomaleji, jsou však bezpečnější, protože postrádají nepříznivé vedlejší účinky syntetického estrogenu. Typickým a nejčastějším zdrojem fytoestrogenů je potrava bohatá na sóju a potraviny z ní vyrobené. Odborníci však upozorňují, že obsah fytoestrogenů v potravinách do značné míry závisí na technologickém zpracování jednotlivých surovin a také na jejich zeměpisném původu. Velmi důležitý pro ženy v menopauze je vitamín D ze stravy. Ten totiž zabraňuje vzniku rakoviny prsu po přechodu u žen starších padesáti let. Je také zásadní látkou pro silné a zdravé kosti a tedy prevencí osteoporózy, která patří mezi zdravotně nejvážnější průvodní jevy menopauzy. Vitamín D je dobré zhruba po čtyřicátém roce života “uměle” doplňovat, protože většina evropských a amerických žen nepokrývá doporučené denní dávky jen ze stravy. V období menopauzy navíc ženy potřebují k zabránění úbytku vápníku ještě minimálně o 10 procent více vitamínu D, než jsou doporučené denní dávky. Potravinovým zdrojem vitaminu D jsou zejména mořské ryby – sardinky, sledi, makrely a lososi. Menší množství vitaminu D pak obsahují vejce, maso, mléko a máslo. Nepříznivé z hlediska doplňování vitamínu D je právě blížící se roční období. V zimě totiž hladina vitamínu D u lidí klesá, protože k jeho tvorbě je nutné sluneční záření.

 


Doporučujeme

Arginmax BLESK LÉKÁRNA Cannaderm Clavin DaVinci Academia Dr.Weiss ElastiQ Priessnitz